Quaranta anys de la Universitat de les Illes Balears

La renaixença de la Universitat va satisfer les expectatives creades, i la nova institució va obtenir suports immediats, però també generà desconfiances. La Universitat de les Illes Balears és tanmateix, avui, una realitat brillant, contundent, que desafia pronòstics adversos i continua amb el coratge necessari per créixer i no estancar-se.

Amb la Llei 18/1978, sobre creació d’una Universitat amb seu a Palma de Mallorca, publicada al BOE número 66, de 18 de març, es crea la Universitat, integrada inicialment per «les facultats de Ciències, Dret i Filosofia i Lletres, així com per les escoles universitàries d’Estudis Empresarials i de Professorat d’Educació General Bàsica, actualment existents a Palma de Mallorca i dependents de les universitats barceloneses».

Conseqüència d’aquest fet és la gestació de nous estudis que, com a diplomatures o llicenciatures, hom va instaurant successivament a l’Escola d’Informàtica (1985), l’Escola de Turisme (1985), la Facultat d’Empresarials (1987), la Facultat d’Informàtica (1988), l’Escola d’Enginyeria Tècnica de Telecomunicacions (1989), l’Escola d’Infermeria (1990), l’Escola Politècnica (1992), la Facultat de Ciències de l’Educació (1992), la Facultat de Psicologia (1999), etc.

L’any 1985 es varen aprovar els Estatuts, i la Universitat passà a ser Universitat de les Illes Balears (UIB). Aquests estatuts han estat reformats els anys 1989, 1999, 2003 i 2010; els actualment vigents duen aquesta darrera data.

L’any 1983 es va començar, a la carretera de Valldemossa, al quilòmetre 7,5, la construcció del campus, al qual es traslladaren tots els serveis i els estudis l’any 1992. Tan sols la Facultat de Ciències hi era present ja abans. La resta d’estudis es trobaven distribuïts en edificis separats a Palma (Facultat de Filosofia i Lletres a Son Malferit; facultats de Dret i d’Economia i Rectorat a Sa Riera; Escola de Formació de Professorat a l’actual IES Josep Maria Llompart). 

L’edifici Sa Riera, a Palma, va romandre com a seu de l’Institut de Ciències de l’Educació i, des de 1999, acull, a més, el que actualment és el Vicerectorat de Projecció Cultural, Universitat Oberta i Seus Universitàries.

Des de l’any 1996 funcionen dues seus universitàries: la de Menorca, a Alaior, que ofereix els graus d’Administració d’Empreses, Dret, Educació Infantil, Educació Primària i Infermeria, i Turisme, i la d’Eivissa-Formentera, a Eivissa, que incorpora, a més, el grau de Turisme a través d’un centre adscrit. També ofereixen diversos estudis de màster, títols propis i de la Universitat Oberta per a Majors.

Constituïm, avui, una Universitat que des de la seva antiga saviesa i des de la seva actual joventut, compromesa amb la seva realitat històrica, cultural i lingüística, vol bastir, dia rere dia, una institució dedicada a la creació i a la transmissió de coneixements, a la investigació i a la cultura, activitats totes que volem que siguin de la major qualitat i competència acadèmica al servei del nostre país; però també una Universitat amb voluntat de fer seu l'esperit universalista, que es projecta a un món cada vegada més obert i intercomunicat, però sempre en un clima de tolerància que permeti la defensa i difusió dels nostres valors culturals i lingüístics, els de la solidaritat, el respecte a la diversitat i la protecció del medi.

Cronologia

Febrer

Elecció de la quarta Síndica de Greuges, la doctora Maria Antònia Manassero el 16 de febrer.

La UIB crea la Facultat de Medicina.

Juliol

Anthony Bonner és investit Doctor honoris causa el dia 1 de juliol de 2016. Nomenat pel Consell de Govern del dia 12 de maig de 2016.

El dia 12 de juliol se celebra la cerimònia de graduació de la Facultat de Psicologia.

El dia 13 de juliol se celebra la cerimònia de graduació de la Facultat de Filosofia i Lletres

El dia 14 de juliol se celebra la cerimònia de graduació de la Facultat d'Infermeria i Fisioteràpia.

El dia 20 de juliol se celebra la cerimònia de graduació de la Universitat Oberta per a Majors (UOM) de la UIB.

El dia 19 de juliol se celebra la cerimònia de graduació de les facultats d'Economia i Empresa i Turisme.

El dia 25 de juliol se celebra la cerimònia de graduació de la Facultat de Ciències.

El dia 26 de juliol se celebra la cerimònia de graduació del grau d'Educació Primària de la Facultat d'Educació.

El dia 27 de juliol se celebra la cerimònia de graduació del grau d'Educació Infantil, Educació Social i Pedagogia de la Facultat d'Educació.

El dia 28 de juliol se celebra la cerimònia de graduació de la Escola Politècnica Superior.

El dia 29 de juliol se celebra la cerimònia de graduació de la Facultat de Dret.

Setembre

El dia 9 de setembre se celebra la Solemne obertura de l'any acadèmic 2016-17.

El dia 15 de setembre se celebra l'Acte de graduació i d'inauguració de l'any acadèmic a la Seu universitària de Menorca.

El dia 22 de setembre se celebra l'Acte de graduació i d'inauguració de l'any acadèmic a la Seu universitària d'Eivissa i Formentera.

Publicació de la memòria acadèmica del curs 2015-2016.

Josep Lluís Sureda Carrión és investit Doctor honoris causa el dia 30 de setembre de 2016. Nomenat pel Consell de Govern del dia 14 de maig de 2016.

10 d'octubre

Joan Veny i Clar és investit Doctor honoris causa. Nomenat pel Consell de Govern del dia 14 de maig de 2016.

Desembre

Aprovació del pressupost de l'any 2017.